Maak kennis met nieuwe bands en bieren

S01E03: Wie sjoen os Limburg is

Speel aflevering

Het kon natuurlijk niet achterblijven, we zijn afgedaald naar Limburg. Dit is de geboortegrond van Dion, en een plek waar we veel bier en bands genuttigd hebben. Voor een aantal maanden hebben Dion en Edwin samengewoond in Valkenburg aan de Geul, daar waar ze nu nog steeds over praten. Verder hebben wij vooral rondom Maastricht de gelederen onveilig gemaakt, maar voor deze aflevering zullen wij breder kijken dan enkel het onderste puntje. Dat Limburgers bourgondische mensen zijn, dat wisten we natuurlijk al. En als we kijken naar de brouwsels die er vandaan komen, dan wordt dit alleen maar meer bevestigd!

In deze derde aflevering moesten we natuurlijk ook even stilstaan bij het nieuws rondom de Golden Earring, en dan met namen rond George Kooymans. Op de dag van opnemen werd bekend dat ze zouden stoppen omdat George ALS heeft. Heel jammer natuurlijk voor alle fans en muziekliefhebbers, en heel sneu en vervelend voor George en zijn familie en vrienden. We hebben een kleine eerbetoon aan hem gedraaid.

Limburgse brouwers

Zoals gezegd staat deze hele aflevering in het Limburgse thema, en hoe anders kan je beginnen dan met een echte Maastrichtse brouwerij. Brouwerij Zuyd heeft een mooie frisse IPA gebrouwen met als naam Mosa. Dit bier is vernoemd naar de Latijnse naam voor de Maas, de grote rivier die door Maastricht stroomt, maar als we Dion moeten geloven is het vernoemd naar de beroemde tegeltjesfabriek.

De tweede ronde was voor brouwerij Puuro uit Venlo. De brouwerij die in 2014 is begonnen heeft als opzet niet om steeds meer te produceren maar om steeds nieuwe bieren te ontwikkelen met spannende en smakelijke combinaties. Ze hebben vooral gelimiteerde oplages. Van hun dronken wij de Kösmuulke, ofwel het kusmondje. Een Belgian Triple die wij verrassend fris vonden voor een Triple.
Voor de derde ronde reisden wij af naar het gehucht Lull, dicht bij Venray. En ja, met zo’n naam kan je toch niet anders verwachten dan dat wij daar even een opmerking over moeten maken. In Lull staat de brouwerij De Grieze, en van de leden op Beer Geeks (facebook) moesten we de HonnieHop proberen. Zoals de naam al doet vermoeden zit hier honing in, iets waar Dion niet zo’n grote fan van is. Om erachter te komen wat hij van dit bier vond moet je echt even naar de aflevering luisteren!

De Thunder Round werd vergezeld door niets minder dan Dion’s favoriete bier…. Russian Imperial Stout. Deze stout komt van brouwerij In De Nacht, uit Weerd, welke in 2016 is gestart door een kok en biersommelier. De Devil’s Eye, want daar hebben wij het hier over, is een mooie zwarte stout welke Dion vooraf al 5 sterren wilde geven. Maar hier moest hij toch wel even van terug komen toen er wat wonderlijks uit het flesje kwam zetten.

“Ik heb een groeiende stierenhekel aan duckfaces..”

~ DION VLUGGEN

Breed aanbod van muziek

Zoals gezegd zijn we deze aflevering gestart met een muzikale ode aan de Golden Earring. Hoewel we niet echt een nieuws podcast zijn, wij willen van alle tijden zijn, konden we dit niet onbesproken laten. Zeker niet als groot van van de Golden Earring. We hebben dan ook besloten om Back Home te draaien. Dit nummer, en album waar het op stond, is een soort van muzikaal kantelpunt geweest in de geschiedenis van de band.

In de eerste ronde kwam er gelijk wat sfeer in de aflevering met Jick Munro & The Amazing Laserbeams. Deze echte Maastrichtse band folkband heeft al op menig groot podium gestaan. Hierbij valt te denken aan Pinkpop, Zwartecross, menig Bevrijdingsfestival en de vele poppodia en festivals die ze de afgelopen jaren doorheen het hele land aan deden. Ze werden opgevolgd in de tweede ronde door de melodische klanken van Eric Clayton die op zijn nieuwe album begeleid wordt door The Nine. Eric zelf is een Amerikaanse zanger die je zou kennen van Saviour Machine. Sinds 2018 vormt hij samen met 5 Limburgse muzikanten Eric Clayton And The Nine. In 2020 kwam hun eerste album “A Thousand Scars” uit, welke ondertussen is uitverkocht. Je kan nog wel digitale versies kopen, en ze natuurlijk luisteren op Spotify.

In de derde ronde ging de energie weer omhoog met The Ragtime Rumours. Een energieke mix van old-skool ragtime, gypsyjazz en roots/blues, gespeeld met een rock-’n-roll-attitude, of te wel: “Rag’ n Roll!”. Deze band heeft nog de 1e plaats op de Europian Blues Challenge gewonnen, en nu dus een mooie plek binnen onze aflevering over Limburgse bands.

In de Thunder-round was het dit keer tijd voor Jansen en De Vries (en Peter). Heerlijke old-school muziek, gespeeld op echte oude buisversterkers. Zeker een mooie en waardige afsluiter voor deze aflevering.

Playlist

0. Golden Earring – Back home
1. Jick Munro – Treat Me Nice
2. Eric Clayton – The Space Between Us
3. The Ragtime Rumours – Way Too Smart
4. Jansen en De Vries – Shake The Boogie

Thunder-Round

De Thunder-Round is de laatste ronde waarin altijd een live registratie wordt gespeeld die is opgenomen bij Thunder Road Sessions, een project van Dion.

Zoek deze bovenstaande artiesten op om meer van hun werk te bewonderen.

Veel plezier met de podcast, en mocht je mee willen praten, vragen hebben of anderszins contact met ons zoeken dan kan je ons altijd berichten op @bandhoppen op Instagram, op facebook of via onze contactpagina. Vergeet ons ook niet te volgen op Spotify, iTunes, TuneIn of andere podcast-diensten om automatisch op de hoogte gesteld te worden van nieuwe afleveringen.

Deel deze pagina
Aflevering 3